Térszkennelés referenciamunkák

Református templomok felmérése

rövid ismertető

Feladatunk falusi műemlék jellegű református templomok felmérése volt. A felújításához szükséges homlokzati- és alaprajzok elkészítésében nyújtottunk segítséget az Eurostatik R Kft.-nek (http://eurostatik.hu/). A munka keretein belül 2 református templom és egy harangláb lézerszkennelését végeztük el. 

A munka előzményei

Egy-egy nehezen elérhető, vagy hozzáférhető objektum felmérése a hagyományos módszerekkel nehézkes, ezáltal költséges lehet.  Ebben az esetben a komplikációt – az épületek puszta méretén túl – a megközelíthetőség és bizonyos részek nehezebb mérhetősége jelentette.

templomok felmérése

A műemléki épületeknél alapvető igény, hogy azok minden része megfelelő pontossággal kerüljön felmérésre, hiszen egy felújítás vagy rosszabb esetben egy elemi kár esetén kulcskérdés, hogy az eredeti állapot megfelelően dokumentált legyen.

Sajnos azt, hogy ez bármikor megtörténhet, a Notre Dame-ban bekövetkezett katasztrófa bármilyen egyéb érvnél jobban bizonyítja. Szerencsére a Notre Dame esetében korábban megtörtént a felmérés, így bár a tragédiát nem sikerült megakadályozni, és az épület nagy mértékben károsodott, de a pótolhatatlan építészei emlék az eredeti állapotába visszaállítható.

Megrendelőnk is átlátta, hogy a térszkennelés a lehető legjobb eszköz a szükséges adatok rögzítésére, hiszen nem csupán milliméter pontosan képes a valóság rögzítésére, de a készülék eközben fotókat is készít, amelyek nagyban megkönnyíthetik a későbbi munkát.

Kíváncsi, hogy mennyibe kerül nálunk egy 3D térszkenneres épületfelmérés? Próbálja ki árkalkulátorunkat!

A munka részletes leírása

A rádóckölkedi református templom és a Sorkikápolnán található harangláb esetében csak homlokzati felmérésre volt szükség, a legnagyobb, Egyházasrádócon található templomról viszont külső-belső térszkennelést is kért a megrendelő. A lenti linkekre kattintva GOOGLE MAPS-on is megtekinthetők az épületek.

A három épület felmérése mindössze egy munkanapot vett igénybe, a gyorsan elvégzett pontos munka pedig mindig költséghatékonyságot is jelent egyben.

Felméréshez használt készülék

Faro Focus 3D x130 típusú 3D lézerszkenner

Felmérés részletei
  • Egyházasrádóc református nagytemplom 
    teljes külső-belső felmérése (MAPS)
  • Rádóckölked református templom
    külső felmérése (MAPS)
  • Sorkikápolna református harangláb
    külső felmérése (MAPS)
Technikai adatok

Felmérés:   1 nap, 2 fő

56 mérés 

0,7 milliárd felmért pont

Utómunka ideje: 5 nap

Felmérést készítette

Képgaléria - Református templomok felmérése

Hasonló munkák

mélygarázs felmérése borítókép

Mélygarázs felmérése

térszkennelés

Gyártócsarnok felmérése

állateledel gyár felmérése borító

Állateledel gyár felmérése