Térszkennelés referenciamunkák

Mélygarázs felmérése

rövid ismertető

Feladatunk egy mélygarázs felmérése volt 3D lézeres térszkennerrel egy gépipari mérnöki és gépgyártó cég felkérésére automata parkolórendszer telepítésének előkészítéséhez.

A munka előzményei

Ipari környezetben az építőipari kivitelezés és a gépipari telepítési munkák gyakran kapcsolódnak össze egy projektben. A tervezés során általában van lehetőség az épületet olyan módon megtervezni, hogy az legyen képes fogadni a beépítésre kerülő technológiákat vagy szerkezeteket, ez a telepítési munka pedig jó esetben nem is okoz különösebb fejtörést a kivitelezőnek.

Vannak azonban olyan esetek – és itt van igazán nagy jelentősége a térszkennernek illetve ennek a felmérési módszenek -, amikor a tervezőnek egy már kész épület által meghatározott korlátokhoz igazodva kell a terveket kialakítania, amely esetben nagyon fontos a helyszín pontos és alapos felmérése.

Ha egy ilyen helyzetet azzal a további tényezővel megbonyolítjuk, hogy a beépítendő technológia a beépítésre szánt teret nagymértékben kitölti, vagyis ha a telepítés során nincs, vagy csak nagyon kis mértékben van lehetőség korrekcióra, szinte borítékolható a kivitelezés közbeni bonyodalom.

mélygarázs felmérése borítókép

A megrendelőnk, aki az automata mélygarázs technológiáját tervezte és szállította, szerencsére még időben felismerte a fenti dolgok jelentőségét, és felkért minket a helyiségek felmérésére.

Kíváncsi, hogy mennyibe kerül nálunk egy 3D térszkenneres épületfelmérés? Próbálja ki árkalkulátorunkat!

A munka részletes leírása

A megrendelőnk előrelátásának és a térszkennelésnek hála még a telepítés korai szakaszában sikerült fényt deríteni több komoly problémára is, amelyek gyakorlatilag ellehetetlenítették volna a tervek szerint legyártott alkatrészek telepítését és a rendszer üzemeltetését.

A mindössze fél napos felmérés eredményét már másnap át tudtuk adni, így a problémákat még idejében felderíthették. Majd a gyártás előtt a 3D modelleket módosíthatták a szükséges módon és mértékben, így elkerülve a telepítés közbeni kellemetlenségeket.

Bár a 3D modellek és a gyártási dokumentáció módosítása többletköltségként jelentkezett a projekt során és kis mértékben időbeli átütemezést is szükségessé tett, ezek a kellemetlenségek nyilvánvalóan meg sem közelítik azokat a többletráfordításokat időben és anyagiakban egyaránt, amelyekkel a helyiség lézerszkenneres felmérésének hiányában lett volna kénytelen szembenézni a kivitelező.

Felméréshez használt készülék

Faro Focus 3D x130 típusú lézerszkenner

Felmérés részletei

………. m2-es terület

Üres helység

Technikai adatok

Felmérés:   1 nap

Utómunka ideje: 1 nap

Felmérést készítette

Képgaléria - Mélygarázs felmérése

Hasonló munkák

templomok felmérése

Református templomok felmérése

térszkennelés

Gyártócsarnok felmérése

állateledel gyár felmérése borító

Állateledel gyár felmérése